2015 2015

Voor u allen deze kerstwens - met een foto die op het vrolijke engelontbijt genomen is door Elisabeth. De engelen Marlies en Johan maakten veel indruk!

------------


Lies van Herk is 4 december in alle rust heengegaan in de leeftijd van 93 jaar. Haar uitvaart zal op a.s. vrijdag 11 december zijn, geleid door Ds. Mak,  in het Kruispunt, om 12.30 uur. „Dan zijn ze weer samen" zei de kleindochter, want dat was ook de dag dat ze trouwde. Na de dienst zal zij om 14.00 uur bijgezet worden in de Biezen. Condoleren van de familie is in het uitvaartcentrum op de Parklaan, a.s. woensdag van 18.30-19.15. Ook zij zal volgende week zondag in ons midden herdacht worden.
--------


Na zoveel grauwe dagen springt het hart op bij al dit goud aan de hemel.
--------

Er is opnieuw iemand uit ons midden overleden. Corrie Panis, van de Zwanebloembocht. We nemen a.s. maandag 7 december om 11.30 uur afscheid in het crematorium van de Vergierdeweg. Daar is ook het condoleren. Ik was een paar minuten voor haar overlijden bij haar in het Bijna Thuis Huis, en gaf haar de zegen mee. Toen ik kort daarna terugkwam om de familie te spreken, die even weg was, bleek ze net weggegleden. 
Ook Lies van Herk is in hetzelfde huis aan haar laatste stukje begonnen. We hadden nog even een bijzonder en warm kontakt met elkaar. Aart Mak zal haar uitvaart begeleiden, zoals hij ook voor haar man heeft gedaan.
-------

Aankondiging:
Wat zouden we zonder deze twee moeten? Luuk en Marianne, manusjes van alles, je leest er meer over in de folder die bij kerkbalans uit gaat komen.

-------

Een mooi plaatje: jongens tegen meisjes (natuurlijk): wie het eerst een aantal bijbelplaatsen heeft gevonden. Dan moet je wel ongeveer weten hoe je zoeken moet. En samenwerken.

-------- 
Ans van Keulen is overleden, te midden van haar familie. Ze is 49 jaar geworden. Zondag 29 november om 15.00 zal er een wake zijn in Eufrasia, Dennenweg 8 te Bloemendaal, waar de Arkgemeenschap is gevestigd. Iedereen is welkom. Van 16-17.00 is er condoleren. Maandag om 11.30 is de dankdienst voor het leven van Ans in de Dorpskerk van Santpoort, waarna ze zal worden begraven op de kloosterbegraafplaats van Eufrasia. Onze gebeden gaan uit naar haar man Stefan, en haar zonen Jan-Willem en Ide, haar ouders en broers, en de vele vrienden en vriendinnen. Een bijzonder mens is van ons heengegaan.
-------- 
Het kwam toevallig zo uit dat ik na de gedachtenisdienst nog twee vrije zondagen heb. Dat geeft me de kans om een aantal chinafilmpjes te maken, deel van mijn eindwerkstuk voor de studiepunten. HIER kun je er eentje van bekijken.
En verder veel huisbezoek, vergadering, catechese en de kring over het achttiengebed. Het blijft mijn favoriete lesmethode - waarin we allemaal samen ter plekke 'lernen'. We mijmerden heel wat af over het verschil tussen danken en lofprijzen: blij zijn met iemand (God, maar ook je medemens) voor wat hij doet, of je blijdschap tonen om wie iemand is. 
 
-------
Onderdeel van de catechese (voor het geval je iets anders dacht) - een sketchje met mobieltjes voor de fim die we maken..)
-------
Het gaat er nu toch van komen, zo bleek uit het pastoraal beraad: het begin van een - af en toe zomaar- eetgroepje: Samen aan tafel. Dat is een initiatief van een gemeentelid om een paar mensen uit de kerk uit te nodigen voor een maaltijd (evt. samen iets meebrengen), en nader kennis te maken. Met name om eens met elkaar te delen wat je wel of niet bezig houdt in het geloof. Want over het geloof praten doen we toch heel terughoudend, of bijna nooit. Ieder die dat wil, kan op zijn of haar tijd zoiets doen. Je belt gewoon op (of schiet iemand aan tijdens de koffie, en zegt: heb je zin om bij mij/ons Samen aan tafel te gaan?
-------
Eerste reisverslag op de seniorenkring deze dinsdag. Ze leven mee. De vervolgde kerk van China is in een andere fase gekomen, met meer vrijheid van de overheid. Het riep ook herinneringen op aan de oorlog - en wat je dan doet, of niet, als christen.
---------
Een sfeervolle gedachtenisdienst, met mooie zang van Rianne en Diane, begeleid door Roel. Ik vond het best moeilijk om de naam van mijn eigen broer uit te spreken. Mijn schoonzus staak een kaars voor hem aan, ook zij had het moeilijk. Toch is het troostend om verdriet te delen. Zoveel mensen dragen hun leed, en dat verbindt ons met elkaar.
 
Oktober
 
Weer thuis gekomen na een lange reis. Het was niet lang bijkomen, want de gedachtenisdienst kwam eraan. Gelukkig viel het aantal mails mee (149). De jetlag is nog niet helemaal over, maar dat komt wel. Op youtube heb ik een klein trailertje gezet van de reisfilm die ik nog maken moet. KLIK HIER  Wat was het een bijzondere reis!
Dit stond op de muur van de metro in Hongkong. Een citaat van kerkvader Augustinus.
 
-------- 
Maandagavond. Morgenochtend  hebben we nog een ontmoeting  met staf en studenten van het Luthers seminarie hier in Hongkong.  Dan is het pakken, en klaarmaken voor onze nachtvlucht van Hongkong naar Londen, en dan naar Amsterdam. Ik ben er langzamerhand wel aan toe. Verzadigd met reizen, ontmoetingen, informatie, impressies. Nu tijd om het te laten zakken. Momenteel verblijven we in het Tao Fong Shan. Dat is een van oorsprong Noors missiehuis, opgericht voor inter-religieuze dialoog, met name boeddhisme en christendom. Daar horen we dus een en ander over. Isaac,  de jonge pastor, is ook actief geweest in de 'umbrella ' beweging, het studentenprotest tegen de groeiende beperkingen die China invoert in Hongkong. Hij laat ons foto's  zien en vertelt over de bescheiden rol van kerken. Zelf is hij oprichter van een 'slow-church'. Een kerk die niet hijgerig bezig is om te groeien, maar om gewoon kerk te zijn. Een heel ander geluid dan we tot nu toe gehoord hebben. We bezoeken een prachtige en vreemde tempel, vol chinese goden die we niet kennen, en mensen die druk wierook branden en aan stokjes en steentjes de toekomst proberen af te lezen.
Vanavond hadden een paar van de gangmakers onder ons een hilarische vorm bedacht om onze begeleiders te bedanken, we lachten ons tranen met tuiten. Het was een kostbare ervaring om zo met elkaar op te trekken. Tot gauw!
 
--------------
Zaterdag 24 oktober. Het is ochtend en mijn koffers zijn gepakt. Vandaag vliegen we naar Hongkong voor het laatste deel van de reis. Daar nemen we morgen deel aan een kerkdienst en hebben de komende dagen gesprekken op de theologische faculteit van het Luthers seminarie. Gisteren zagen we grootste bijbeldrukkerij van de wereld, van NGO de Amity Foundation. Nog geen 30 jaar geleden opgericht met hulp van westerse bijbeldrukkerijen. Inmiddels heeft het de 100 miljoenste bijbel afgeleverd en drukt niet alleen voor China, voor de blinden, en voor 19 van de 26 andere talen die er in China gesproken worden, maar óók voor Afrika. Op hun beurt als hulp voor dat werelddeel. Wij als PKN , kerk in aktie, ondersteunen bepaalde onderdelen, zoals alfabetiseringswerk. Nog veel armen in het westen van China kunnen niet lezen.
De Amity stichting werd opgericht door een vooruitziende anglicaanse bisschop. Bischop Ting. Deze zette niet alleen de drukkerij op, maar ook heel veel hulpprojecten, sommige ervan ondersteunen wij ook. Wat uniek eraan is, is dat het een samenwerkingsverband is met de vijf  officiële door de overheid erkende religies. Amity was de eerste op geloof gebaseerde hulporganisatie , dus die niet door de overheid was opgezet. Inmiddels hebben ze ook de regering ervan weten te overtuigen dat samenwerking met het westen beter is voor China. Ik voel me trots dat Nederland vanaf het begin ondersteunend is geweest. Er wordt echt erg veel gedaan door deze stichting, met name voor arme streken. Daar worden de bijbels weggegeven, gedrukt op papier dat mede door ons gefinancierd wordt. De Trouw journaliste die deze morgen met ons meegaat, vraagt honderduit in vloeiend Chinees. Tussen de bedrijven door ondervraagt ze ons over onze impressies tot dus ver. Gen idee wat daar a.s. maandag van in de krant komt. De koning begint dan aan zijn werkbezoek in Shanghai, dus China ligt in de aandacht.
____
Bezoek aan het theologisch seminarie van Nanjing. We eten met de staf en met de Master-studenten die goed Engels spreken. Geweldig leuke gesprekken met een studente die haar these schrijft over het Godsbegrip in het Christendom en in de oude chinese cultuur. Ze zal mij haar Engelse samenvatting t.z.t opsturen. Ze komt uit een huiskerk die zo gegroeid is dat het nu een officieel gebouw heeft, voor de 5000 leden die er nu , in vijf jaar tijd, zijn. Daar waren wel straatdemonstraties en sit-in stakingen voor nodig. Maar dat kan dus ook, als riskeer je wel veel. Deze kerk valt overigens niet onder officiële raad van kerken, die we tot nu toe bezochten. Er groeit dus werkelijk een steeds grotere vrijheid, al moet je wel je kontakten hebben.( dat hoorde ik ook wel in haar verhaal).
-------
Woensdag was een fantastische ontmoeting met een nieuwe gemeente aan het groteTai meer van Suzhou. In Hollywood stijl, met een enorm Jezusbeeld op het plein.
Gevraagd waarom nu juist dat beeld, zei de leidinggevende predikant: dat trekt mensen. En dat bleek, we zagen minstens 10 bruidsparen die daar allemaal hun trouwfoto's wilden maken.
Het is nu dinsdag 20 oktober. We hebben de hogesnelheidstrein naar Suzhou genomen, waar we kennismaken met de Christian Council van de regio, het officiële kerkelijke bestuursorgaan. Maar vanmiddag mogen we eerst de ' tuin van de nederige administrateur' bezoeken, één van de bezienswaardigheden hier. Sommigen van ons zijn geveld door buikgriep, dus rusten uit. Dat is jammer, we hebben het heel goed met elkaar en voeren vaak diepgaande gesprekken onderweg. Ik blijf gelukkig goed op de been en geniet van de kunstig aangelegde chinese tuinen. Vanavond weer bespreking.
 -----
Momenteel ben ik ik Shanghai. De wifi van het hotel is niet erg goed, dus ik schrijf alleen wat. Meer info, een dagelijks verslag, met veel foto's, kun je vinden op: https:/predikantenreis.wordpress.com.
Er is weinig tijd om te schrijven. Meestal gaan we al vroeg weg en komen laat terug in het hotel. Het is nu maandagavond half tien. Ik ben net op mijn kamer na een groepsgesprek met een Duitse predikante die in Shanghai werkt. De hele dag hebben we ontmoetingen gehad. Eerst met de mensen van het hoofdkantoor van de landelijke Chinese kerk. Dat zit hier in Shanghai en omvat alle erkende protestantse kerken, met 30 miljoen leden. Daarna met de plaatselijke christelijke raad en de director Bingguo Xie. Die gaan over de 170 kerken van Shanghai. Dat lijkt veel, maar op een inwonertal van 24 miljoen is dat niet veel. Omdat wij steeds christenen ontmoeten, zou je bijna vergeten dat het een piepklein deel van de bevolking is.
China is pas na 1980 opengegaan, zoals ze dat zelf formuleren. Sinds die tijd groeit de kerk onstuimig. De meeste kerken zijn pas de laatste jaren gebouwd. In westerse stijl, want dat is overheids-voorschrift. We krijgen uitgebreide toelichting op het systeem waarin overheid en de kerken samen kunnen werken, binnen zekere beperkingen. In Shanghai vallen die in de praktijk nogal mee. In Shanghai kan alles, wordt wel gezegd. Dat zagen we zondag toen we een volle kerkdienst meemaakten, compleet met kinder- en jeugdkoren. Geen verschil met wat er in het Westen gebeurt, behalve dat het hier voller is. De preek van ds. Yu Jiang was bijbels en praktisch, gericht op de problemen van zijn chinese gehoor. We kregen een Engelse simultaanvertaling via koptelefoontjes.
Zaterdag waren we vanuit Dali naar Shanghai gevlogen. Een groter contrast was bijna niet mogelijk. Vrijdag liepen we in de bergen en soms haast in de middeleeuwen, zaterdag waren we in de stad van de toekomst, vol wolkenkrabbers en exotische bankgebouwen. In Dali werd ik ontroerd door de ontmoetingen met eenvoudige mensen die in moeilijke omstandigheden het evangelie volgen. En de stilte van het prachtige berglandschap, de mooie plaatselijke klederdracht, en de onderlinge verbondenheid van deze kleinere kerkjes. Ze waren gastvrij en open over hun zoektocht hoe ze christen konden zijn in een omgeving die dat sterk afwijst. Hier is een foto van broeder Luo, de stichter van de kerk in Tatangzi, de streek van de Lisu bevolking.
 
In Shanghai bruist het van leven, je kunt over de hoofden lopen, de sjiekste winkelcentra die ik ooit zag verblinden het oog en de herrie is soms oorverdovend.
Massa's toeristen, allemaal Chinees, allemaal jong. In de besprekingen en ook in het seminarie dat we bezochten, hoorden we van de enorme behoefte aan getrainde pastores. Omdat de kerk no zo jong is, en zo snel groeit, is er groot gebrek aan getrainde voorgangers. De PKN, Kerk in Aktie, geeft concreet steun. Een enkele keer met kerkbouw, maar meer nog met docenten, materialen, en door opleidingen en stageplekken in het buitenland te financieren. Daarnaast zijn er meerdere hulpprojecten, sommige bezoeken we nog.
Tussendoor een lunch, deze keer vergezeld van krab. We hadden ook eens een hanekop, maar daar waagde ik me niet aan.
Vandaag had ik een mooi gesprek met een jonge man die op het landelijke diaconale bureau werkt. Ook hij heeft zo'n drie maanden kunnen bijleren in het buitenland en sprak goed Engels. Hij vertelde dat hij als goed atheïstisch opgeleide student op zoek was naar richting en zin van zijn leven. Een vriend nam hem mee naar de kerk. Hij werd geraakt door het verhaal over Jezus en vond daar het kompas dat hij zocht. En het doel om iets voor anderen te betekenen. En werd maatschappelijk werker.
Tussen de afspraken door hebben we ook af en toe de kans toerist te zijn, meestal 's avonds,  en kregen een rondvaart op de rivier langs de verlichte gebouwen, en zelfs een avond chinese acrobatiek. Spectaculair!
Morgen nemen we de trein naar de volgende plaats Suzhou, voor één dag en nacht, dan gaan we door naar Nanjing waar we twee nachten blijven. Ik hoop dat mijn ziel op tijd meekomt, soms duizelt het van de vele impressies. Misschien lukt het later om nog wat foto's te plaatsen. Met hartelijke groet!
---------
Nog wat foto's en indrukken. Het is donderdag en we zijn nu in Dali, in de provinciie van Yunnan. Dat ligt in de bergen op 2000 m hoogte, tegen de Himalayas aan. Op het vliegveld nam ik nog gauw de kans waartenland om een pizza en echte koffie te drinken. Het valt niet mee om 's ochtends alleen een eitje te herkennen van al het voedsel dat er op de tafels staat. En geen koffie dus. Met stokjes eten gaat me steeds beter af, evenals de hurk wc's. Alleen als er geen deuren voor zitten is nog wennen..
Dali ligt aan een enorm bergmeer. Wij zitten in de oude stad, in stijl herbouwd na een aardbeving vorige eeuw. Het is gezellig toeristisch, met nog mooie authentieke gebouwen in de Bai-stijl, de grootste bevolkingsgroep hier. Tussen het ontzettend volle werkprogramma en de lange maaltijden door, brengen we flitsbezoekjes aan een prachtige katholieke kerk, en aan oude pagoda's. We worden ontroerend hartelijk ontvangen door de bijbelschool studenten,  die ook nog zingen en dansen voor ons. Een grote toestroom van jonge Chinese christenen, deel van de wereldwijde familie van de kerk. Ze vertellen over hun redenen om in de kerk te willen werken.  Er zijn 26 verschillende etnische groepen in de regio, en ook op deze school. Daar leren ze dus tegelijk om samen op te trekken. De meeste pastores die we ontmoeten hebben verhalen over vervolging, van hun ouders of voorgangers. Zonder lijden ontwikkel je geen kracht, zegt één  van hen. 
Later die middag bezoeken we een afkick centrum, freedom house. Al jaren gerund door kordate sister Wu. Met niets begonnen, is het werk nu wijdvertakt,  inclusief schoolvoorlichting. De overheid vraagt haar team vrijwilligers om de Aids afdeling van het ziekenhuis te leiden. Er is een grote drugsproblematiek in Dali, als doorvoerplek vanuut de bergen China in. Cliënten  vertellen hoe hun leven weer op de rails is gekomen, hoe Christus hun leven waarde en richting heeft gegeven. We zingen met en voor elkaar. 's Avonds heb ik nog een telefonisch interview met Groot Nieuws radio. En toen had ik het wel weer gehad! Morgen trekken we verder de bergen in, naar kleinere dorpskerken. Zaterdag vliegen we heel vroeg naar Shanghai voor het volgende deel.Wat een reis!
 
Met de andere drie vrouwelijke predikanten 
Het OnzeVader in het Chinees
Afkick huis 
De katholieke kerk
 

 
 
--------
Het valt niet mee om iets op internet te zetten. Achter de chinese internet muur valt alles wat met Google te maken heeft weg, en dat is best veel. Ik probeer het!
Vandaag is het dinsdag, we sluiten het eerste deel van onze rondreis af. Morgen vliegen we van Chengdu naar Dali voor het tweede onderdeel van deze China reis. De indrukken buitelen over elkaar heen. Een lange reis met vertraging en weinig slaap. Propvolle dagen met bezoeken aan allerlei kerken en hotemetoten. Een langdurige en luidruchtige kerkdienst in een volle en grote stadskerk . Inspirerende jonge pastores die vertellen over hernieuwde belangstelling voor de kerk en veel bouwplannen, sommige al gerealiseerd. We eten ons bijna ongans aan uitgebreide chinese maaltijden, overheerlijk als je de meest gepeperde weet te vermijden, twee keer per dag. Chengdu is een mengsel van New York en Kathmandu,  elegant en soms ineens primitief. Een stad van 15 miljoen inwoners. Het staat in de regio Sichuan. En dat betekent: de grote aardbeving van 2008. Meer dan 11.000 doden , met name hele schoolklassen, en tienduizenden gewonden. We bezochten de plek waar een hele stad is verwoest en een aantal kilometers verderop compleet herbouwd is. Het riep allerlei herinneringen op aan de aardbeving in Kathmandu en ik schoot onverwacht in tranen. Dat heeft er destijds diep ingehakt. 
In de kerken hoorden we hoe die aardbeving ook een nieuwe impuls heeft gegeven aan het christelijk geloof. Een jonge tandarts vertelde hoe zij daardoor bewust is geworden van het fragiele het leven. En op zoek ging naar meer diepgang. Stralend  vertelde ze over haar gevonden geloof. 
We bezochten de plaatselijke bijbelschool  die met 82 studenten propvol zit. Daarna naar het door de overheid geschonken gebouw waar de vijf erkende godsdiensten van China (protestants, katholiek, moslim,  boeddhisme en taoisme) allemaal een eigen kantoor hebben gekregen. Het overheids orgaan dat toezicht hierop houdt, zetelt er ook. Wel zo handig. Het is moeilijk om in te schatten hoe je dit moet waarderen: controle en ondersteuning is er alletwee tegelijk.
Vanmiddag was er even tijd voor een uitje: naar het panda centrum waar Chengdu om bekend is. Prachtige dieren, ik maakte er leuke opnames van. Vanavond eindelijk even tijd om dit blogje te schrijven. Hieronder wat foto's.Hartelijke groet uit China!
 
 
 ---------
Vandaag (bijna) de laatste kerkzaken aan het afronden. Nog een keertje de kids van catechese - echt geweldig vind ik ze, zo open, eerlijk, grappig en betrokken zijn ze, een groot plezier om wat nader kontakt met ze te hebben. Veel regeldingen, kopij vooruitschrijven, gedachtenisdienst-uitnodigingen weg, en een paar urgente afspraken. Morgen ben ik vooral aan het opruimen en pakken. Trouw wilde nog een interviewtje over de reis, dat komt morgen of overmorgen in de krant. En dan: op weg! KLIK HIER ALS JE HET BLOG WILT VOLGEN
-------
Er is nog een blog dat ik onder je aandacht wil brengen: van Martine Roomers, uit onze zustergemeente in Santpoort, die 10 dagen mee gaat werken als verpleegkundige voor de vluchtelingen op Lesbos . Haar blog kun HIER LEZEN  https://lesbosdichtbij.wordpress.com/2015/10/04/lesbos-dichtbij/
------- 
In China is Google geblokkeerd, dat betekent ook facebook en gmail. Misschien lukt het toch (de koning en koningin gaan ook op bezoek, wie weet mag er dan meer). Anders kan ik mailen via een van mijn andere adressen: . Via kerk in actie zullen we een weblog bijhouden, dat kun je eind deze week vinden onder http://www.kerkinactie.nl/actueel/nieuws
Misschien lukt het me ook om op dit blog e.a. neer te zetten, dat zullen we zien. Morgen heb ik nog een paar afspraken, en de groep catechisanten, maar dan is het verder voorbereiden en pakken. Vervangende predikanten zijn Ds. Ineke Clement en Ds. Otto Sondorp, de telefoonnummers staan elders op deze site. Alvast goede weken toegewenst!
-------
Vandaag kregen we bericht dat onze dochter uit Nepal geboekt heeft voor haar verlofperiode in december. Ze gaan deels in een huisje in Droompark, en deels in de flat van een vriendin van haar in Amsterdam. We zien er nu al naar uit om voor het eerst Sinterklaas met onze kleinkinderen te vieren. Nu nog een auto te leen, komt vast goed.
-------
Fijne bijeenkomst met onze ouderengroep over het joodse achttiengebed. Over de dienst in Santpoort waren wel wat op en aanmerkingen: het geluid was lastig (soms moeilijk te verstaan, orgel erg hard als je in de buurt zat), mensen misten de kerktelefoon, en vervoer moet ook beter geregeld. Ze zijn erg gehecht aan onze eigen diensten, dat was wel duidelijk. Hoewel een volle kerk ook altijd wel fijn is. Ik kreeg de beste wensen mee voor mijn reis naar China, iedereen is reuze benieuwd wat ik daar ga meemaken. Hein bracht allerlei oude versjes en gebeden die, die prachtig pasten bij waar we over gesproken hadden.
-----
Nog een paar bezoeken aan ernstig zieke mensen, met weinig uitzicht op genezing. Het valt niet mee als het einde zo duidelijk in zicht komt. De hoop blijft leven op toch nog wat tijd met je geliefden. We hopen en bidden mee.
----
Korte kerkenraadvergadering waarin we toch weer heel wat afhandelden. Adriaan notuleert en houdt ons bij de les. Positieve reactie op de gezamenlijke dienst, dat is voor herhaling vatbaar, evenals de oecumenische viering met Fons. Dat hopen we toch vaker te kunnen doen. Diaconie wil ook een bijdrage geven aan een van de projecten die ik in China zal bezoeken, daar hoor je nog wel meer van. Activiteiten rond het jubileumconcert komen van de grond, het ziet er vrolijk en veelbelovend uit. Lieke leidde ons tot slot in een ontspannende avondmeditatie, zo kom je heerlijk uitgerust van een kerkenraadsvergadering thuis. 
 ------
Ik kreeg een link binnen van een korte serie lezingen in Haarlem voor vrouwen in de overgang, met name voor vrouwen met veeleisend werk. Voor wie meer wil weten: KLIK HIER
------
Fijn om samen te vieren in de Dorpskerk, hoe dat Woord tot bloei brengt..

September
 
--------
De dagen vliegen voorbij. Ik ben bezig met de preek voor Israëlzondag, voor de komende gezamenlijke kerkdienst in de Dorpskerk (dus GEEN dienst in het Kruispunt!). Het rijmt met het onderwerp van de gesprekskring: het joodse achttiengebed. Een stuk of vijftien mensen die eraan meedoen. de LEV methode is inspirerend. We maken kennis met de joodse manier van denken over bidden. Soms echt wel anders dan wat wij meestal daaronder verstaan.. Verder een aantal bezoekjes en gesprekken. Nog een artikeltje voor het Vermoeden. Mijn nieuwe telefoon is aangekomen en vraagt installatietijd. Altijd wennen zo'n nieuw apparaat. Deze keer met twee simkaarten en meer geheugen voor al die whatsapp-berichtjes. En nog een griepprik halen deze week. Dat is voor het eerst dat ik ervoor word uitgenodigd. #tzaldeleeftijdzijn..
De catechese groep was hilarisch, de kids raken geïnspireerd over het filmen en komen met de gekste en grappigste ideeën. Niet allemaal bruikbaar maar vaak ook wel. We praten en filmen over levenswijsheid aan de hand van psalm 1.
Het jubileumconcert begint van de grond te komen, mede door gesprekken met Aldert. De ideeën tot dus ver waren iets te veel boven onze macht en niet echt organisch. Ik heb geleerd dat je daarop moet letten in het kerkenwerk: wat geleidelijk vanzelf vorm krijgt en past bij ons en de mogelijkheden. Dan krijg je vanzelf enthousiasme. Het ziet er naar uit dat we een groot concert kunnen aanbieden met medewerking van de verschillende koren uit Velserbroek, én met een projectkoor o.l.v. Aldert, en een band, die van die swingende black gospelsongs gaan instuderen (in korte tijd). Optreden in het Polderhuis op zondag 3 juli. Als we het zo doen, dan is het te behappen, dan brengen we veel mensen uit het dorp bij elkaar en maken we gebruik van wat er voor handen is - en financiëel te doen. En bouwen een feestje - want dat is de bedoeling.
-------
loterij
Hetty met haar dichtbundel
Een heel geslaagde jubileum-braderie op een zonnige zaterdag. We hielden er zo'n €700 euro aan over voor het jubileum-fonds. Daar gaan we leuke dingen van doen. Vele mensen hielpen mee, met een bijzondere dank aan Hans en Heleen, die met veel enthousiasme iedereen aan het werk of aan het eten zetten. Ik vond het zelf erg leuk dat er zoveel verschillende dingen te doen of te zien waren. Een kleine filmimpressie kun je op onze facebook pagina zien, of ons youtube-kanaal, of KLIK HIER.
-----
Aan het einde van de viering in de Hofstede werd deze heer vrolijk toegezongen, want morgen wordt hij 96 jaar.  "En ik lees nog de krant zonder bril en heb geen gehoorapparaat. Het wordt me maar gegeven!"
------
Vandaag nog een paar LEV cahiers besteld. We zijn inmiddels met 14 personen, een hele groep. Leuk, ik heb er zin in.
------
Ik ben bezig mijn ikonen weer eens in de olie te zetten voor de tentoonstelling voor zaterdag, en ze dan zorgvuldig in te pakken voor het vervoer. Kaal aan de muur hoor. Ik maak nog wat toelichtingen, en heb ook een nieuw gebedsboekje gemaakt in plaats van de multomap die we meestal gebruiken. Waxinelichtjes erbij. Beetje stijlvol meditatief gebedshoekje moet het worden.
-----
Een paar plaatjes van de eerste filmpogingen van de 12+ groep. We zetten een boom op over psalm 1..
------ 
Donderdag weer viering van het avondmaal in de Hofstede. Blij met de vrijwilligers die het regelen, blij met de ouderen die dankbaar zijn voor deze vieringen. Zondag staat het laatste Elia verhaal op het rooster, vol dramatiek zoals het past bij deze ruige profeet. Als ik het verhaal beluister, valt me op hoe er scheiding komt tussen Elia en zijn opvolger Eliza. Dat is natuurlijk wat hemelvaart doet: scheiding brengen tussen wat eerst samen was. En dan verder gaan met een erfenis van geestkracht. Of met vurige paarden de hemel in. Hmm. Daar zit wel een preek in.
------
Eerste AK vergadering van het seizoen. Er zijn vragen in Santpoort over mijn Chinareis en de comcom vertelt over kerkblad en website. Overheidsregels over de AMBI status (goede-doelenaftrek), PKN regels, organisatiestructuren, herstructureringsplannen en meer van dat soort onderwerpen. Niet mijn meest inspirerende vergadering ooit, maar dat hoort er soms ook bij. 
------
Het nieuwe Vermoeden is uit, met mijn column over GUL. Op de Sporensite kun je het nalezen, evenals het artikel over Hooglied uit Open Deur.
-------
Braderie zaken beginnen vorm te krijgen. De weersverwachting ziet er goed uit voor zaterdag, dat zal zeker helpen. Ik heb wat uitgeprint over ikonen. En wat standaards besteld om ze ten toon te stellen.
-------
Kopij weer verstuurd, met een aantal foto's van de jubileumzondag. Ik kijk er met veel plezier op terug. 
------
De gespreksgroep Lernen met lev gaat weer van start. Deze keer gaat het over het Joodse achttiengebed, waarop ons eigen OnzeVader ge-ent is. Alle aspecten van het leven komen in dit gebed langs. Wat is de levenswijsheid die hier uit blijkt? Wat zegt het over God en zijn bemoeienis met ons?  Laat even weten als je mee wilt doen aan Ds. Vonkeman i.v.m. het bestellen van een cahier. Waarschijnlijk zijn het drie-vier bijeenkomsten op woensdagavond. De eerste keer is ws. 30 september. 
-------
Heel leuk ploegje kids voor de catechese. Ze kennen elkaar (en mij) al een hele tijd en dat kun je goed merken. Enthousiast en eerlijk, vol zin in leuke dingen. Daar komt wel weer een crea-film uit rollen.
--------
-------- 
Het fotofilmpje dat Cees maakte over de beginperiode van het Kruispunt KLIK HIER
Het filmpje dat MAUP maakte in 2008 over het Kruispunt. KLIK HIER
Het fotofilmpje over het Kruispunt in de periode 2009-2015 KLIK HIER
------
Wat foto's van de startzondag:
de tafel met foto-albums en krantenartikelen van 20 jaar kruispunt - en nog daarvoor! 
Zoals elk jaar: een gezamenlijke maaltijd. Mooi geregeld door Heleen en Ben, met helpende handen van meerderen.
 
------- 
Vandaag in de Hofgeest:
 
Nog even een plaatje - het is zo mooi!
------- 
De startzondag komt eraan. De liturgie is al naar Hans die de comboliederen van op maat aangepaste muziek moet voorzien. Ik zal het verhaal van Elia volgen, dat als alternatief spoor op het leesrooster staat. Elia in de woestijn en op de berg - de hoogten en diepten van het leven door. Vandaag las ik dat Joost Zwagerman een einde aan zijn leven heeft gemaakt, nog maar 51 jaar oud. Elia wil dat ook, maar hij doet het niet. Zijn woestijn brengt hem naar een Godsontmoeting. Zoiets als in het boek Turbulentie beschreven staat, door Annette Herfkens. Zij stortte neer in de jungle in een vliegtuigcrash waar iedereen bij om kwam, inclusief haar partner. Zij overleefde zwaargewond meer dan een week voordat er hulp kwam. Maar in plaats van een trauma nam ze een diepe religieuze ervaring mee die haar leven veranderde. 
Marja heeft twee strips gemaakt over het leven als je vaste kaders wegvallen. Dat past mooi:
 
-------
Gisteren zo'n dag dat je moeizaam door een moeras moet waden, alles even zompig. Zomaar ineens. Het duurde even voordat ik herkende dat het verdriet over mijn broer op mij drukte. Vorige week haalden we zijn as op, mijn schoonzus en ik. Die zal deels bijgezet worden in een urn op het graf van mijn moeder. En her en daar wat uitgestrooid, zoals hij her en der zijn eigen leven uitstrooide. Ik hoorde ook dat er in Caprera een bijenkorf geplaats wordt in zijn herinnering (Vonk-korf), want hij was daar heel actief mee bezig toen hij zo plotseling stierf. Begin october is zijn verjaardag, weer zo'n scherp en pijnlijk moment. Deze maand komt een column uit in het Vermoeden, waar ik ook over hem schrijf. Volgende week gaan we met de familie naar zijn werk, waar ze een boek in zijn herinnering hebben samengesteld. Mijn broer in Noorwegen heb ik op de skype, nog altijd en steeds weer in tranen. Zo gaat dat, bij een ingrijpend verlies, ik weet het en ik geef het ruimte. Soms is de tijd als een snelstromende rivier en soms voel ik alleen maar die steen die er in werd gegooid en de stroom onderbroken.
------- 
Mijn visum voor China is binnen. Toch wel spannend hoor.
-------
Twee plaatjes van een bijzondere jubileumviering. Er is ook een klein fotofilmpje van. KLIK HIER
Onthulling van het mozaïek. 20 jaar: Kruispunt. Logo van een kerk die veelkleurig is, waarin wegen samenkomen en weer uiteen gaan, waar het kruis alle kleuren draagt en mensen verbindt. Een rond gebouw, aan de grote rotonde van Velserbroek, een cirkel van geborgenheid en samenzijn, met openingen naar alle windrichtingen. Een Kruispunt tussen aarde en hemel, waar je welkom bent op alle kruispunten van je leven. Het was een echt feestje vandaag!
------ 
Boeiend gesprek met Edith. Zij geeft leiding aan een black-gospel koor, maar geeft ook instant gospelworkshops. In plaats van een groot koor uit te nodigen, zouden we ook kunnen proberen een groot black gospelkoor met mensen uit het dorp te vormen. Twee avonden oefenen, een zondagmiddag en dan 's avonds de uitvoering met een professionele band zwarte musici. De songs zijn eenvoudige en swingende liederen die iedereen aan kan leren. Eigen bijdrage voor dit alles hangt af van hoeveel mensen we enthousiast kunnen maken, tussen 35-45 euro. Minimaal 75 mensen. Wat denken jullie? Is het haalbaar en iets voor ons? Het zou in de eerste week van juli 2016 zijn.
------
Vandaag het filmpje bekeken dat Maup maakte over het Kruispunt, in 2008, voor het beroepingswerk destijds. Zo leuk om terug te zien. Ik heb het naar Jan gestuurd, misschien kunnen we het beamen tijdens de koffie op de startzondag, samen met de andere diapresentaties van vroeger. Later zal ik het wel op ons youtube kanaal zetten.
------
Een paar bezoekjes bij zieke en droevige mensen. Soms is het wel veel tegelijk wat iemand moet verstouwen. De regen stroomt hevig neer en alles lijkt een tranendal. Maar dan kom ik thuis en zie mijn kweekbakjes. De stokrozen die mijn tuin volgend jaar zullen versieren komen er al aan.
-----
Kleindochters zijn weer naar de Britse school in Kathmandu. Daar zijn ze aan de herbouw begonnen van beschadigde lokalen. Tussen de moessonregenbuien door. De Nepalezen willen graag verder met de opbouw na de aardbevingen, maar er zijn steeds politieke partijen die de zaak lam leggen door stakingen, vanwege hun oneinigheid over een nieuwe grondwet. De duizenden die nog in voortdurend onderlopende tenten bivakkeren worden daar niet blij van. Ook niet van de dagelijkse naschokken.
 
-----
 Ik ben er zo verdrietig en boos van. Het is waar wat we zingen: Christus lijdt tot het eind der tijden. Deze week heet hij Aylan.
 
-----
Met Ton en Johan bij het Kruispunt afgesproken. Voorbereiding voor de onthulling a.s. zondag. Ik zie het al, het wordt echt mooi.
------
Bezoek aan mijn schoonzus. Ze woont in Amsterdam en is al enige tijd opgenomen in een verzorgingshuis wegens vroege Alzheimer. Het is roerend om haar en mijn zwager te zien. Hij zoekt naar welke contactmogelijkheden er nog zijn. Zomaar zie je ineens weer een glimp van de vrouw die ik al 40 jaar ken. Jean-Jacques heeft e.a. in zijn columns voor Trouw geschreven over dementie. Hij gaat vanuit zijn ervaring als geestelijk verzorger - en ook het voorbeeld van zijn eigen moeder - in tegen het negatieve beeld van zulke patiënten. De ziel blijft glanzen, schrijft hij. Ik doe mijn best om dat te zien. Maar ik zie vooral die ziel glanzen in de relaties die blijven bestaan: mijn zwager en zijn vrouw, en wij als familie. Haar ziel ligt minstens zoveel in ons die haar bewaren. Misschien moeten we niet zo opgsloten denken over ons eigen ik. Die zit niet alleen in ons lijf, maar ook in onze naasten.
--------
Vergadering over een bijzonder project tussen Hemelvaart en Pinksteren: kunst en kerk. Kick Bras is voorzitter en een heel aantal kerken doen al mee, om een kunstroute te organiseren. Het plan is om elke kerk met een professionele kunstenaar te koppelen, die een kunstwerk maakt specifiek voor onze ruimte (en in een bijzaal nog meer exposeert), rond het thema: vrijheid van geest. Het is een landelijk initiatief dat regionaal ingevuld wordt. Lijkt me prima te passen in onze opzet van dit jaar: activiteiten die het dorp betrekken bij de kerk. Daar gaan we mee aan de slag. Mocht dit nu je interesse wekken, meld je even aan. We kunnen nog een paar mensen gebruiken in de uitvoering, de werkgroep is inmiddels van de grond.
------
Open Deur vraagt of mijn artikel voor hun septembernummer ook op de website mag. Natuurlijk. Het gaat over Hooglied en het verlangen. Je kunt het hier nalezen.
-----
Rondmailen om een datum te prikken voor de start van de catechisaties (klas 1 en 2 voortgezet onderwijs). Het wordt woensdag 16 september, 17.00 uur in het Kruispunt.
------
Een heel stel mensen heeft zich inmiddels aangemeld om mee te helpen met de braderie/vrijmarkt van 26 september. We hebben verkoopbare spullen nodig, mensen die voor de kinderen leuke activeiteiten kunnen leiden en/of voorbereiden, mensen die taarten voor de verkoop hebben etc etc. Spullen kunnen opgehaald worden als je iets hebt liggen maar het niet kunt brengen. Je kunt je opgeven via Het gaat gewoon erg gezellig worden, ik merk het nu al.
-----
De eerste 55+ bijeenkomst ging over psalm 8. Het is 1 september en vandaag is uitgeroepen tot wereldgebedsdag voor de zorg voor de schepping. Psalm 8 vertelt over het wonder van de natuur en van de mens. We lazen en bespraken de psalm, en ook het zonnelied van Franciscus. En een klein deel uit een gedicht van Leo Vroman: Mens:
Mens is een zachte machine / een buigbaar zuiltje met gaatjes / propvol tengere draadjes en slangetjes die dienen / voor niets dan tederheid ... God behoede de mens/ en geve hem een zoen: en verder niets met hem te doen..
 
Augustus 

Na de prachtige dienst van zondag, met de mooie en zo toepasselijke zang van Imke, gingen we naar Middelburg, om de steen op het graf van mijn schoonmoeder te plaatsen. Mijn zwager heeft hem gemaakt. We zijn er allemaal blij mee. Het past bij mijn kleurrijke schoonmoeder. Daarna lekker uit eten met jarige andere zwager op de mooie markt van Middelburg.
-------
Twee vaccinaties had ik nog nodig voor de China reis van october. En een visum. Heel wat papierwerk om die aanvraag te doen.
------
Kick Bras belde met een uitnodiging om mee te doen aan een kunst-kerk project, volgend jaar juni. Een aantal kerken uit de buurt doet al mee, onder leiding van Haarlem-Noord/Spaarndam. Het lijkt me mooi te passen in  ons jubileumjaar-van-naar-buiten-treden. Eerst maar eens een vergadering bijwonen om te horen wat het allemaal inhoudt.
------
Powerpoint met foto's van de afgelopen 6 jaar afgemaakt en naar Jan gestuurd. Best indrukwekkend wat er allemaal gebeurd is in die jaren. Leuk om terug te zien. Het komt a.s zondag en ook op startzondag op de beamer. Bezig clubje dat Kruispunt hoor.
-------
Artikel voor de Hofgeest geschreven. Zondag 6 september nog een foto erbij en dan komt het de week erop in de krant.
-------
De eerste vergaderingen zijn ook weer achter de rug. De eerste kerkenraad was dun bezet wegens late vakantiegangers. Maar niettemin weer zinvol en to the point. Gerard leidt het prima. Het zou wel fijn zijn als er twee nieuwe diakenen gevonden kunnen worden. In februari treden Theo en Hetty af en dan zijn we eigenlijk met te weinig om prettig te kunnen functioneren. Misschien zien we jou over het hoofd om eens mee te draaien? Laat het weten svp..
--------
Leuk bezoek bij Marjolein (mentorant). De kerk van Vijfhuizen bekeken en besproken hoe zich ze daarin die ruimte voelt. Waar sta je graag, wanneer voel je je op afstand en wat is onhandig als je een doop bedient? Waar ligt het aandachtspunt liturgisch gezien? Welke kant op wordt er gebeden? Al dat soort zaken zijn prettig om zomaar ongedwongen te bespreken want iedere zondag heb je er weer mee te maken. En onbewust oefent het veel invloed uit.
-----
De dagen vliegen voorbij met heel veel regeldingen. De kerkdiensten die er aan komen vragen allemaal extra overleg en aandacht. Gelukkig gaat het soepel allemaal, en Cees drukt de liturgie voor de jubileumviering mooi in kleur af. Heel fijn om iedereen weer te zien!
-------
Het was een vrolijke zomervakantie voor ons, met veel familieplezier. Tijd om alle gebeurtenissen van het afgelopen voorjaar te laten zakken en met elkaar te praten over verlies en geluk. We hadden het goed met elkaar en genoten van onze fantasierijke kleindochters. 


Juli 2015

Met een hartelijke groet van Alie K. Ze maakt het goed in haar nieuwe kamer in Heemstede.

Juni 2015
  
Met deze foto's van de overstapdienst begint voor dit blog de zomerstop. Een zonnige zomer voor de thuisblijvers toegewenst en fijne vakantie iedereen!
 
Voor wie de film van de 16+ groep nog eens wil zien, KLIK HIER
 
------
Kopij weer verzameld, geschreven, bewerkt, nagevraagd. Plus wat foto's natuurijk, beeld zegt meer dan 1000 woorden. De overstapdienstfoto's van komende zondag kunnen misschien nog net mee als we ze gelijk opsturen.
-------
Deze week vooral bezig met de overstapdienst, film, trailer, preek, liturgie. Ik mis Cees die op vakantie is, hij zorgde voor het uitprinten. En hij en Luuk (ook op vakantie) voor verduistering van de kerkzaal, zodat we de film van de tieners kunnen zien, ook als de zon schijnt. Maar gelukkig zijn er vervangers gevonden. Verder mentorgesprekken, een enkel huisbezoek (Mw. Z. is na maanden weer terug in haar huis). Vanmiddag een Bavo-dienst en de evaluatie en planning van Pinksteren. Op de fiets naar Bloemendaal. Ik las dat mensen die 100 minuten per week fietsen, er 10% levenswinst mee halen. Ik bedoel maar, dat is toch mooi meegenomen.
------
Artikel klaar voor Open Deur, over Hooglied en de liefde die aantrekt en afstoot. Komt eind augustus uit.
------- 
Foto van de voorbereidingsdag voor de studiereis naar China. Stevige colleges over China en het christendom. En kennismaken met 21 collega's die ook meegaan.
-------
Je kunt wel zien waar het accent op valt op onze laatste kerkenraadsvergadering voor de zomer.. 
 
---------
Ik volg vrijwel altijd het leesrooster in de teksten voor de zondag. Dat is wel weer even zuchten als ik de lezingen uit marcus 4 en uit 2 Korinte 5 zie. Zo toepasselijk en zo pijnlijk in het nog altijd aanwezige rouwverdriet om mijn broer. Maar je kunt meer horen als er existentiële vragen zijn, zo weet ik uit ervaring. Dus maar weer goed luisteren om te horen wat ik nog niet weet - en dat weer proberen door te geven. Voorganger zijn is ook en vooral je eigen weg in het geloof gaan. In de praktijk van het leven en gesprek met de bijbel.
-----
De meesten van onze examen-jongeren zijn geslaagd, zo lees en hoor ik. Een enkele her, dus dat blijft nog even spannend.
-------
Twee plaatjes van de avondmaalsviering in de Hofstede deze week. Mirjam deeed de verkondiging en An Freriks had weer een toepasselijk gedicht voor ons. Fijne sfeer met elkaar. Mirjam doet het goed bij ons in haar snuffelstage, mensen zijn blij met haar aandacht. Geen probleem om me haar als dominee voor te stellen. Ik ben benieuwd of ze dat ook gaat doen. Er zijn wel erg veel verschillende soorten vaardigheden voor nodig, zegt ze als we het bespreken. Maar daar kun je in groeien, weet ik. De gemeente helpt je wel.
------
Altijd mooi om het middaggebed te doen in de Bavo. Al komen er maar een paar, - het verschilt erg hoeveel toeristen en toevallige bezoekers er zijn - het blijft indrukwekkend om in zo'n oude kerk oude geloofswoorden te spreken, staande op
terug