Ds. Joep van den Berg

Ds. Joep van den Berg
Joep van den Berg
Ambulant predikant PG Santpoort-Velserbroek per 1 januari 2021

Mijn naam is Johan Willem van den Berg, roepnaam Joep en ben geboren in Haarlem in 1959. Getrouwd met Terry van Heezik in 1984 die huisarts is in Leiden. We hebben drie zonen: Benjamin (26), Daniël (23), Jeremy (18). Ik ben opgegroeid in IJmuiden tot mijn 14de, naar Zoetermeer verhuisd, catechisatie gevolgd en  belijdenis gedaan. De toenmalige predikant Jaap Huisman van Zoetermeer vroeg eens: ‘zou jij niet dominee willen worden?’ Toen vond ik dat wat eigenaardig, want wie wordt er nou predikant; dat speelde helemaal niet. Op mijn 20ste ben ik me dingen af gaan vragen: als God er is, kan Hij dan ook van zich laten horen, kun je Hem ook echt leren kennen. Dat is een zoektocht geworden waardoor mijn geloof in God en Jezus ook persoonlijk is geworden. Na wat omzwervingen als een jaar pedagogische academie, boekhoudkundig werk en conservatorium voorbereiding klassieke gitaar schreef ik mij in aan de Faculteit der godgeleerdheid. Maar om theologie te studeren moest ik Grieks en Latijn gaan bijspijkeren.

In 1984 ben ik gaan studeren in Leiden. Mijn vrouw, Terry, studeerde al geneeskunde in Leiden, dus heb ik me in Leiden ingeschreven. Ik voelde me vanaf dag één als een vis in het water. Hebreeuws leren, de talen, Godsdienstsociologie, Godsdienstpsychologie, de inleidende vakken, Godsdienstwetenschappen, kennis nemen van Jodendom, Boeddhisme, Hindoeïsme, Islam, wereldgodsdiensten, ook de kleinere Godsdiensten en natuurlijk OT en NT; alles viel op zijn plaats.

Tijdens mijn studietijd heb ik pastoraal gewerkt in de protestantse gemeente in Leiderdorp en na mijn studie een half jaar als vicaris; dat is een plaatsvervanger voor de predikant die ziek was. Mijn eerste gemeente was de hervormde gemeente in Tienhoven bij Maarssen en daarna Voorhout. Sinds vorig jaar werk ik in de Maranatha kerk in Alphen aan den Rijn in deeltijd. Vandaar mijn tijdelijke aanstelling in Velserbroek. Ik heb er zin in en zie ernaar uit om jullie beter te leren kennen.


Hartelijke groet,

Joep van den Berg 
terug