Juni 2016 Juni 2016
Dienst voor komende zondag ook vrijwel klaar. Ik dacht eerst een oude preek te hergebruiken wegens veel ander werk. Maar toen las ik een bijbelverhaal uit het alternatieve rooster voor deze periode en het werkte gelijk op mijn verbeelding. Het volk in de woestijn dat maar blijft mopperen en dan met giftige slangen te maken krijgt. En dan vervolgens naar een koperen slang moeten blijven kijken om te genezen. Mmmm.. dat is een verhaal vol lagen. Daar houd ik van. Eigenlijk stond het voor vorige week op het rooster, maar Jean-Jacques koos andere lezingen. Dus kan ik het gebruiken.
-----
 
De programmaboekjes (een soort zigzag-flyer) zijn binnen. Het was even lastig om daar de layout van te maken omdat het papierformaat afwijkt. Maar ik ben tevreden met het resultaat. De info over onze kerk, de koren en onze sponsors staat er full color in. En de musici en het programma van zondagavond natuurlijk. Ik zag dat de plaatselijke weekbladen nu ook onze berichten erover hebben opgenomen. Ben benieuwd hoeveel mensen het concert gaan bezoeken. En of Seaport tv nog wat gaat opnemen of verslaan. Hans heeft voor ongveer 80 mensen chinees besteld en Heleen gaat soep koken en de broodjes voor de lunch verzorgen. Gré neemt de koffie en thee organisatie. Tjeerd, Hans en Klaas organiseren de opbouw op zaterdagavond, met ploegen voor het podium en eentje voor licht en geluid. Hoeveel zangers we exact hebben is niet bekend, rond de 200 zover we kunnen zien. Aldert heeft met een heel aantal deelnemers al voorgeoefend, dus alles staat in de startblokken voor een spetterd concert.


--------

De kopij is de deur uit, altijd een hele klus om alles te verzamelen. Het kerkblad komt uit rond 10 juli en loopt tot na onze startzondag. Dus iets van het nieuwe seizoen moet er al in. Deze keer had ik ook de meditatie, dat schreef ik vorige week al gemakkelijk voor de vuist weg. Niet altijd gaat dat zo vlotjes, inspiratie helpt. In de abdijwinkel vond ik een pittig theologisch boek met ongeveer dezelfde titel die ik voor mijn meditatie had gekozen. Blijkbaar een thema dat zich met mij bezig houdt, denk ik dan. (Kierkengaard en zen: De moed tot het onmogelijke).  Die gaat mee op vakantie. Net als een biografie over Kierkengaard. Deze Deense theoloog uit de vorige eeuw spreekt me al vele jaren erg aan. Hij raakt aan de diepe dingen waar zo moeilijk woorden voor te vinden zijn.
 
-------

Niet veel tijd om dit blog bij te houden, de zomerstop gaat er bijna aan komen. Ik zal nog wat foto's van de scratchdag en het concert plaatsen, 3 juli a.s. Afgelopen weekend waren we met 13 mensen in de abdij van Egmond, voor een weekendje kloostertijd. We troffen het met een bijzondere feestdag: die van de patroonheilige Adelbertus. Dat betekende wijn aan tafel en een openluchtmis op de Adelbertusakker vol klaprozen, met de fanfare en de RK parochie van Egmond. We ontvingen brood en wijn vlak naast de bron (putje van Heiloo). Deze ontsprong naar verluid toen men de beenderen van Alderbertus opgroef. Alderbertus bracht het evangelie naar Kennermerland in de 7e eeuw. Wie weet waar wij waren, als hij de moed niet had gehad om zijn koningschap van Kent af te leggen, monnik te worden en de reis overzees naar ons land te maken, samen met Willibrordus.

Hier kun je de video impressie van het weekend zien

-------

Op bezoek bij Marianne in het AVL. Ik was er nog nooit geweest, wat een enorm complex is die wijk. Marianne was weer iets opgeknapt na een slechte nacht. De stent voor haar gal zal worden vernieuwd, dat lijkt de boosdoener te zijn. En dan opknappen zodat ze fit genoeg zal zijn voor de chemo.
-------
 
Laatste kerkenraadsvergadering van het seizoen. We kijken ook even vooruit naar de accenten die we volgend jaar willen aanbrengen. In ieder geval verder op de weg de wijk in: meer kontakten ontwikkelen zoals we afgelopen jaar hebben gedaan. En misschien eens iets 'pop-up' in het winkelcentrum?
 
------


De kinderen maakten dromenvangers. We hopen dat zij dat zelf zullen zijn: vangers van dromen voor onze wereld.
 

--------

Vreselijke berichten uit Orlando. De onveiligheid voor mensen die niet hetero zijn, wordt steeds groter. Op onze facebook pagina heb ik nog maar eens een statement neergezet over onze gemeente en haar keuze voor diversiteit in de liefde. Dat kan toch niet anders als je ook maar iets van de werkelijke God hebt geproefd? Of als je even nadenkt over alle verscheidenheid in de natuur?
-------
 
Preek voor zondag zo'n beetje klaar. De brief aan de Galaten van Paulus staat op het rooster en dat inspireert. Wat hij te zeggen heeft, is zo radicaal dat de kerk het iedere keer weer vergeet. Ikzelf ook.
 
-------
Inez kwam op gesprek. Ze vertelt dat ze volgend jaar Pasen gedoopt wil worden - 'landen', noemt ze het treffend. Ze ziet de periode ernaar toe als een spirituele reis en zou die graag samen met mij en mischien nog wel een paar mensen, af willen leggen. Zijn er nog reismaatjes? Laat het even weten.
 
--------

Morgen gaan we dochter helpen haar oude huis leeg te halen, en 's avonds vieren we eerst de verjaardag van mijn moeder (die 90 zou zijn geworden als ze nog leefde) bij mijn vader, en daarna de verjaardag van mijn schoonzus die 50 wordt. En dat is natuurlijk best een gevoelig feest, zonder mijn broer. Maar alle vrienden zijn er.

-----

100 mensen kunnen Chinees eten op 3 juli, tussen het oefenen van de gospelsongs en het concert in. Hans v.A. heeft een deal kunnen afspreken met de Chinees aan de overkant van de kerk. Het is vooral voor mensen van buiten Velserbroek. De helft van het koor dus ongeveer. Als je zelf nog mee wilt zingen, dan moet je je echt aanmelden via Dan krijg je tzt ook de muziek.

------

De laatste kloosterbetalingen en mails zijn de deur uit, 13 mensen gaan mee het weekend van 24-26 juni. Dat zal vast mooie gesprekken opleveren.
 
------

Marianne H. ligt in het AVL ziekenhuis, haar nier- en leverfunkties zijn niet goed en ze heeft veel pijn na de plaatsing van een gal-stent. Pas als alles weer gestabiliseerd is, kan ze aan het chemo traject beginnen. Erg zwaar, ook voor haar man Luuk. Gelukkig geeft de familie veel steun. Stuur een kaartje als je even tijd hebt.
------

Donderdag was de laatste van de avondmaalsvieringen in de Hofstede. Een beetje warm onder de toga, en met veel aandacht van de 16 ouderen die er waren. Joop zorgde als altijd voor de begeleiding en Annette en Mieke voor de rest. Na de zomer gaan we weer verder met deze erg gewaardeerde kwartaaldiensten.
------

Maandag bezocht ik Hadi en zijn vriendin Fatemeh. Sinds een aantal weken komt Hadi in het Kruispunt, altijd met een big smile. Hij is een paar jaar geleden uit Iran gevlucht en naar Nederland gekomen. Daar werd hij door een vriend meegenomen naar de kerk en werd christen. Fatemeh werkt op zondags en kan helaas niet meekomen, maar ze willen graag bij ons horen. Hadi loopt elke zondag naar ons toe. Ik hoop hen in het komende kerkblad voor te stellen. HIj wil erg graag beter Nederlands leren, dus maak kennis!
---------
 


Zowel Hanneke (helemaal links), als Els v.d. Burg (tweede van rechts) vierden gisteren hun verjaardag op de 55+ groep. Met appelgebak van Hanneke.

  

En dit is een foto van Nel en Joop, die hun 60-jarig huwelijk vierden.

--------
 

De nieuwe flyer van de kerk is klaar. Ik verbaas me over de prijs: €76 voor 1000 stuks in kleur, zo kun je nog eens iets laten drukken. Nu nog het programmaboekje voor het concert van 3 juli, als de info allemaal binnen is. Inmiddels zijn er al een stuk of wat sponsors gevonden.


-------
 
Het kloosterweekend nadert. Met twaalf mensen zijn we van vrijdag 24 juni -zondag 26 juni in de abdij van Egmond. Nog wat laatste details regelen.
 
------
Kennisgemaakt met Berthe van Soest, een collega. Zij heeft een eigen stichting Hartegoed opgericht. Daarmee zet zij allerlei activiteiten op voor mensen buiten de kerk, met een behoefte aan en een interesse in spiritualiteit. Ze maakt gebruik van allerlei oude en nieuwe rituelen om deelnemers iets te laten ervaren van de liefde van God. Het is de bedoeling dat zij een samenwerkingsverband aan gaat met onze twee gemeenten en daarom maken we kennis. Ik heb de indruk dat ze inspringt in wat ik de 'de onbetaalde rekening van de protestantse kerk' noem: het gebrek aan ritueel, liturgisch en symbolisch bewustzijn. En daarmee heeft ze ook onze kerken wel wat te bieden. We zullen zien of er voldoende fondsen gevonden worden voor haar stichting.

--------
 

Vandaag verrast met 39 rozen. Het voelt vreemd, zo lang getrouwd. Het lijkt steeds of het eigenlijk over mijn ouders gaat. Ik blijf in mijn zelfgevoel rond de veertig hangen geloof ik wink

terug