Pasen 2023

Pasen is het feest van bevrijding. Elk jaar opnieuw gedenken we met Pasen niet alleen de opstanding van Jezus, bevrijding van de dood, maar ook de bevrijding van het volk Israël uit de slavernij. Beide verhalen kennen grote verschillen, maar er is ook veel overeenkomst.

Bevrijding is geen makkelijke weg. Je komt er niet als je niets doet. Zoveel maken de beide verhalen wel duidelijk. De wanhoop van het volk Israël onderweg door de woestijn, de wanhoop van Jezus, die zich aan het kruis zelfs van God verlaten voelde. Het kan blijkbaar niet zonder.

Maar een rode lijn in beide verhalen, maar ook in de rest van de bijbel, is dat God altijd staat aan de kant van mensen die onderdrukt worden. God is een God van bevrijding. Waar mensen in de knel komen, daar moet iets gebeuren. Dat is dan meteen ook de opdracht van God aan ons. Dat wil en vraagt God van ons. Daarmee zijn niet alle vragen die in het concrete leven nu opkomen beantwoord, maar deze rode lijn geeft een richting aan, zeker in onze tijd naar Pasen toe: het feest van bevrijding.

Er blijven genoeg vragen over. Vragen die we niet uit de weg moeten gaan. Laten we die vragen aan elkaar stellen. Een bekend gedicht van Remco Campert heeft het daarover. Dit gedicht is aan het begin van de oorlog in Oekraïne in veel talen vertaald en verspreid, ook in het Oekraïns. Het gedicht gaat zo:

Iemand stelt de vraag
Verzet begint niet met grote woorden
maar met kleine daden
zoals storm met zacht geritsel in de tuin
of de kat die de kolder in z’n kop krijgt
zoals brede rivieren
met een kleine bron
verscholen in het woud
zoals een vuurzee
met dezelfde lucifer
die de sigaret aansteekt
zoals liefde met een blik
een aanraking iets dat je opvalt in een stem
jezelf een vraag stellen
daarmee begint verzet
en dan die vraag aan een ander stellen.


 


Kerkdiensten en activiteiten

2 april 2023 om 10:00   -   Palmpasen
6 april 2023 om 19:30   -   Witte Donderdag (HA)
7 april 2023 om 19:30   -   Goede Vrijdag
8 april 2023 om 21:00   -   Stille Zaterdag (HA)
9 april 2023 om 09:00   -   Paasontbijt (opgeven kan via dsjokezuidema@pg-spvb.nl)
9 april 2023 om 10:00   -   Pasen
 

 


Digitale collecte

Wilt u een collecte-bijdrage geven, dan kan dat online snel, eenvoudig en veilig via ons iDeal-loket. Klik op de collectezak of scan de QR-code met uw telefoon: 
terug